Pride and Prejudice

 2013.07.05. 12:10

Pride hét van, örülünk a színes programoknak: https://www.dropbox.com/s/9klabxc97sho86d/programfuzet2013-dupla.pdf.

Vagy buzizunk, először modorosan vagy fröcsögve, majd kiderül, hogy nyelvészetileg teljesen legálisan: http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/08.html.

Vagy köcsöglistát készítünk: http://mandiner.hu/cikk/20130703_hercsel_adel_mandineres_kerult_a_kocsoglistara.

Vagy épp zászlót cipelünk szívességből: https://www.facebook.com/notes/x-kommunik%C3%A1ci%C3%B3s-k%C3%B6zpont/egy-d%C3%A9lut%C3%A1nra-leszbikus-lettem/625143334176937

Egyik sem egyszerű, mert szembenézésre és gondolkodásra sarkall, arra pedig idő kell és energia. Ahogy a zászlóvivős bejegyzés egyik kommentje frappánsan megmondja: “Macerás dolog a tolerancia, amolyan civilizációs ártalom. Ezer éve csak könnyebb volt, az ismeretleneket eleink vagy megölték, vagy megették. Zászlóstul.”

Én nem vagyok szivárványlány, a fiúkat szeretem, nem megyek felvonulni sem, és toleranciából is van még mit fejlődnöm, főleg a hülyeség iránt. Mert nálam kiverte a biztosítékot, hogy alkotmányellenenes a melegek házassága. Egy történész ismerősöm szerint azért, mert az állam nem támogathat olyan felállást, ami nem biztosítja a népesség utánpótlását. Értem én, hogy meg van ez támasztva, biztos vannak még érvek. A társadalmunk sincs még felkészülve a melegek házasságára. Az engedélynek amúgy sem felülről kellene jönnie, hanem organikus elhatározásból, viszont a tiltásnak sem felülről kellene jönnie. Amúgy is sok a kérdés. Például mi az, hogy házasság? Mi az, hogy család? Nekem a házasság szövetség, a család pedig egy választott szeretetközösség. Neked van személyes meggyőződésből született, egyéni definíciód?

És tudom, hogy az alkotmánytól függetlenül a buzik szerethetik egymást, együtt is lakhatnak, bejegyezhetik élettársi kapcsolatukat, sőt, ha végrendeletet írnak, örökölhetnek is egymás után. Viszont elgondolkoztunk már azon, hogy hová visz bármilyen megkülönböztetés, hogy miért nem jár mindenkinek a jog, hogy megünnepelhesse azt, hogy szövetségre lép a szerelmével? És tökmindegy, hogy te személy szerint hiszel-e a házasságban, viszont el tudod-e fogadni, hogy valakinek az elköteleződés rituáléja sokat jelent? Hogy a melegházasság legalizálásával nem több buzi lesz, hanem egyszerűen csak fel merik vállalni magukat az emberek? Hogy mi van, ha a Pride hét nem önmagában a nemi identitásra való büszkeségről szól, hiszen senki nem lesz több vagy kevesebb attól, hogy homo vagy hetero, hanem az önmagunk felvállalására irányuló belső munka és az ebben elért eredmény fölött érzett büszkeségről? Ettől még nem kell kimenni, nem kell vonulni, nem kell szeretni a buzikat, vagy a cigányokat vagy bármilyen csoportot, csak azért, mert valamilyenek. Csak jó volna, ha az események és jelenségek tükrében tudnánk önmagunkról gondolkodni.


Szakítasz egy kis időt, hogy feltedd a kérdéseket vagy inkább megeszed az ismeretleneket zászlóstul? Mindkettő megüli a gyomrodat, csak az elsővel közelebb kerülsz valamihez, ami te magad vagy.

 

Címkék: meleg buzi házasság elfogadás Család Pride

A bejegyzés trackback címe:

https://deliriumpremens.blog.hu/api/trackback/id/tr75392265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2013.07.05. 14:41:25

Nehéz újat mondani a melegházasság kérdésében, mert pro és kontra már annyi mindent leírtak, hogy szükség szerűen csak ismételni lehet a máshol egyszer már elmondott gondolatokat. Egy másik blogban olvastam valami olyan megfogalmazást, hogy igazában nincs az a logikai keretrendszer, amelyben a melegházasság ellen konzekvensen lehetne érvelni. Biztos sokan ennek épp az ellenkezőjét vallják, de én is úgy látom, hogy sem morális, sem pragmatikus szempontból nem védhető következetesen a melegházasságot elutasító álláspont. A Kaleidoscope blogon elég behatóan foglalkoztam a kérdéssel az elmúlt három évben.

1000bocs 2013.07.05. 15:31:02

Mi az hogy család? - Hát, ha ezer évek gyakorlata után ezt még magyarázni kell...:)
A családról és a házasságról mindenki tudja hogy mi az. Aki talpáról a feje tetejére akarja állítani ezeket az "intézményeket" az görcsöl csak ezeken. Mivel a hagyományosan működő értelmezésbe nem fér bele, kreál másikat és addig terrorizál, míg a békés többség ráhagyja az agresszív kissebbségre...
süti beállítások módosítása