Az irodalom mibenléte

 2013.03.01. 14:56

Ropi: A doktori szigorlatomra készülök,és közölték, hogy a téma 20. századi irodalomtörténet és irodalomkritika. Köszbazmeg, abba minden belefér, Tristan Tzarától kezdve A szürke ötven árnyalatának félrefordításának kultúrantropológiai vonatkozásáig.  Bármibe belekérdezhetnek, és ha nem tudom, lenézően biggyesztenek. Mondjuk akkor én meg elkezdek párhuzamot vonni az említett mű és a Márkvárt János festő ábrázolásmódja között, és ha értetlenkednek, megmondom,hogy pedig ez egy közismert festő, és lenézően biggyesztek!                      

Me: Ki a pók az a Márkvárt János?

Ropi: Szobafestő, benne van az Arany Oldalakban is. Most pedig megpróbálom feltérképezni a nagyobb trendeket. Például mit tudsz a mediális irodalomelméletről? Most láttam meg, hogy ilyen van!
Me:  Semmit, de megguglizom. Ahá, az olvasás mint közvetítő folyamat. „Az olvasás mediális létmódjának jelentése előzetesen Heidegger kivetülés-fogalmával (Entwurf) ragadható meg, amennyiben a szöveg értelmezője jelentések eljövendő lehetőségeire vetíti ki létét, s ehhez az átvitelhez az olvasás szolgál médiumként.” – ez mekkora szellemi önkielégítés! Habár, ha betanulod ezt a mondatot németül, nyertél. Szó szerint idézni Heideggert kicsit fless!
Ropi:  De azt nem értem, hogy ezt kitalálják, világos mint a nap, elmondják bonyolultan, és utána, ha elmondták, akkor mi a frászt csinálnak vele?
Me:  Ők nem a nemi szervükkel önkielégítenek, mert az a kihasználatlanságban elcsoffadt, hanem a fejükkel. Így keletkeznek az ún. faszfejek.
Ropi:  Majd hajtogatom, hogy an Sich, vagy ha ez nem válik be, akkor gyorsan váltok,  hogy „ja és egyébként a mediális irodalomelmélet szerint, Heidegger atyánktól indulva...”  elmondom németül a joker mondatot, aztán lesütöm a szemem, és szerényen motyogom, hogy a maradék 147 oldallal nem akarok untatni senkit.
Me:  Ha bármilyen zsákutcába futsz, beszélj úgy, mint Mormogiék, itt a tutorial, a 27. másodperctől figyeld: https://www.youtube.com/watch?v=Ko1Bzs1Kmdc. Kétszer visszakérdeznek, de harmadjára nem mernek majd! Fontos, hogy úgy beszélj mormogiul, hogy az ilyen kulcsszavak, mint bináris, mediális meg an sich hallhatóak legyenek, de semmi egyéb. Vagy ha geci kérdést tesznek fel, mondd, hogy a költő szavaival válaszolnál. Sóhajtsd egyet, révedj a távolba, és mondd el olaszul a négysajtos canelloni receptjét, drámaian hangsúlyozva.
Ropi:  Remek terv! Közben most olvasom, hogy a feminizmus 4. hullámát éljük, melynek alapja a bináris oppozíció elmélet... na itt hagyom abba. Inkább írok egy 30 szavas listát ilyen sznob szavakról, és addig nem jövök ki, míg mindet bele nem szőttem a mondandómba. Az mindenképpen lesz, hogy an sich meg hogy LEITMOTIV. Meg unverlässlichkeit (ami nem terminus technicus, de ezek után annak fog tűnni).
Me:  Miért, mit jelent?

Ropi:  Megbízhatatlanság.
Me:  Na! Az egy jó alaptétel lehet, ha kidolgozod, hogy a percepció alapvetően unverlässlich, például sötétben is másnak tűnnek a dolgok,mint világosban, meg aztán vannak a szemüvegesek, hát náluk tutira leitmotiv az unverlässlichkeit. És a szarmegmaradás ősi törvényét is megfogalmazhatnád idegen szavakkal, hogy a szar mennyisége mindenki életében állandó, csak máshol van és más az állaga.
Ropi: Jól érzem, hogy az emberiségnek ezért van rám szüksége? Ú, meg azt is fogom használni, hogy gestalt!
Me:  Na, az nekem olyan, mint a les, háromszor elmagyarázták, megértettem, de mindháromszor elfelejtettem.
Ropi:  Les? Az mi? Ez valami tök alap? Mit nem tudok?? Jahogy foci! Vááááááááá, itt tipródtam, hogy mi lehet,  biztos valami saussure-i csavar lesz ez a les, mint a ’les signifiants’.
Me: Saussure-i csavar!!! Bepisilek!
Ropi:  Na a lest én értem, és elmondom mi az. A foci lényege hogy a pályán tömörülve szötyörögnek egy labda körül, és rugdosódnak, többnyire mindössze 9 km-t lefutva 90 perc alatt, ami már önmagában egy vicc – na és a les egy olyan szabály, ami az együttszötyörgést segíti. Nem lehet előrelőni a kapu felé a labdát, amennyiben nem szötyörögnek a kapu körül elegen – lényegében még unalmasabbá válik ettől a foci. A fiúk másképp magyarázzák
Me:  Feldobtad a napomat, vinnyogok.
Ropi: Hát szerintem nem sokan detesztálják a focit annyira mint én.
Me:  Őlédisége detesztál, beszarok! Jóvan, mehetsz vizsgázni. Addig is ne epilálj, és vegyél egy lepedékszínű zsákszoknyát, hogy rendes bölcsésznek tűnj. Tarisznyád adjak-e?
Ropi:  Anyámnak lehet van egy. Közben találtam még valami, ezen beszarsz: ökokritika - annak vizsgálata, hogy adott mű mit mond el a szereplők természethez való viszonyáról, illetve a szerző milyen módon látja, láttatja a természet-ember kapcsolatát. Angol nyelvű ökokritikai lapok a Journal of Ecocritic, illetve a ISLE: Interdisciplinary Studies in Literature and Environment. Tudtam, hogy az angolok találták ki, azok csak az időjárásról tudnak beszélni.

Ropi blogja: www.szempilar.freeblog.hu

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://deliriumpremens.blog.hu/api/trackback/id/tr395012294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása